Nätets baksida – digitalt företagsspioneri

 

I och med att världens folk och företag blir alltmer uppkopplade och sammanlänkade så finns det inte bara fördelar, utan även nackdelar. Under de senaste årtiondena så har vi sätt allt ifrån hacker attacker, så kallade Denial of service attacks (DNS-attacker) till mer avancerade former av digitalt företagsspioneri. Något som dock är mer ifrågasatt är användningen av cyberkrigföring.

I den nya boken The New Digital Age – Transforming Nations, Businesses, and our lives, så diskuterar författarna Eric Schmidt och Jared Cohen ingående om problemen med digitalt företagsspioneri. De tar till upp att under de senaste åren har det förekommit flera allvarliga fall av digitalt företagsspioneri med ursprung i Kina, och bland de företag som har råkat illa ut finns bland annat Google och ett antal andra amerikanska företag. När Googleś analytiker tittade närmare på det här så kom de fram till att det finns tillräckliga bevis för att den kinesiska regimen eller deras agenter är inblande. Bland annat har flera användare på Gmail fått sina konton övervakade, däribland människorättsaktivister i både USA och Europa.

Resultatet blev att Google valde att inte längre vara kvar i Kina, och att de också tog bort censurering hos Google i Hong Kong.

År 2009 så kom försvarsdepartementet (Pentagon) med ett direktiv om att etablera United States Cyber Command (USCYBERCOM), och dåvarande försvarsministern Robert Gates fällde utttalandet att cyberspace utgör den femte domänen.

 Under år 2009 så drabbades också flera företag i USA och Sydkorea av attacker mot sina webbsajter, och när experter underssökte dessa händelser så fann de att det koreanska språket hade använts, men även andra indikatorer däribland så kallade Botnet som hade sitt ursprung i Nordkorea. Ett år senare så fann analytiker inte några som helst bevis för att Nordkorea eller andra stater skulle ha varit inblandade.

Idag visar det sig att en majoritet av de företagsspionerier som genomförs mellan Kina och USA kommer från opportunister och inte direkt från någon stat. Exempel på det här är bland annat ett kinesiskt par bosatta i Michigan som stal information från General Motors som handlade om forskning kring nya hybridfordon, och att de försökte sälja denna information till Cherry Automobile, som är ett kinesiskt bilföretag som konkurrerar med GM. Ett annat känt fall handlar om en kines som var anställd på Valspar Corp, ett ledande företag inom målarfärgsbranschen, och som olagligen laddade ner konfidentiell information till ett värde av 20 miljoner dollar, och med målet att sälja denna information till Kina (Schmidt & Cohen.2014:108-116).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: