Tre modeller för Internetcensur

 

Det finns enligt Eric Schmidt och Jared Cohen som skrivit boken The New Digital Age – Transforming Nations, Businesses and our lives tre olika modeller för Internetcensur. De tre modellerna benämns the blatant, the sheepish, and the politically and culturally acceptable.

The Blatant

Kina är det mest kända exemplet av de länder som tillämpar denna modell, då regimen är mycket aktiv och entusiastisk när det gäller att filtrera information. Stora och mycket populära plattformar som Facebook, Tublr och Twitter är blockerade i Kina. Dessutom är det omöjligt att söka på ord som Falun Gong då Kina anser att de stödjer en samhällsomstörtande verksamhet. På den kinesiskan delen av Internet går det heller inte att hitta information om Himmelska fridens torg och händelserna där när fredliga protester slogs ner med våld. Även information om Tibet och Dalai Lama är utestängda från den kinesiska delen av Internet. Kina har även kommit att blockera Bloomberg News på både engelska och kinesiska då de skrivit om den dåvarande kinesiska vice presidenten och hans familjs rikedomar. Fem månader senare blev också New York Times blockerad i Kina då de skrivit om Premiärminister Wen Jiabao. I Kina tillämpas något som kallas för The Great Firewall, som är en mycket strikt censur då regimen i Peking har fått för sig att nationen är hotad utifrån.

The Sheepish

Det land som är mest känt för att tillämpa den här metoden är Turkiet. I Turkiet är det helt omöjligt att ha en ofiltrerad Internetuppkoppling. Bland annat så var Youtube blockerat under två års tid då där fanns videoklipp som gav en negativ bild av landets skapare Mustafa Kemal Ataturk. Fler än åttatusen websajter har blockerats i Turkiet utan att det gått ut någon förhandsinformation om det här. År 2011 så presenterade den turkiska regeringen att de planerade att införa en landsomfattande filtrering av Internet, där folket skulle tvingas välja vilken nivå av filtrering de vill ha, och den ansvariga myndigheten för det här påstod att målet var att skydda barn från det som finns på nätet. Dock utsattes Turkiet för hård press, och förändrade sin plan till att bara innehålla två olika filter, nämligen ”barn” och ”familj”.

The politically and culturally acceptable

Den tredje modellen har kommit att tillämpas av länder som Sydkorea, Tyskland och Malaysia. Här tillämpas en begränsad och selektiv filtrering som riktar in sig på specifikt innehåll, som har stöd i lagstiftningen. I Sydkorea så har de med stöd av National Security Law till exempel förbjudet offentliga uttalanden som stödjer Nordkorea både i den fysiska och virtuella världen. I Tyskland så innebär det att ingenfår uttrycka sig i tal där man förnekar förintelsen, eller propagerar för nynazism. Om/när sådana sajter dyker upp så blockeras de av den tyska regeringen. I Malaysia som valt att vara relativt försiktiga med censur av Internet har ändå valt att blockera fildelning så som Megaupload och The Pirate Bay med hänvisning till att dessa sajter bryter mot landets upphovsrättslagstiftning från 1987 (Schmidt & Cohen.2014:85-89).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: