Megatrend 4: Snabba teknologiska förändringar

Det sker hela tiden teknologiska förändringar och det räcker med att titta på de förändringar som skett sedan Internet blev allmänt känt och började användas utanför USA. Numera så har det utvecklats till en plattform där arbete/arbetsuppgifter kan delas och trådlöst bredband är idag i princip vardag för många användare. Denna nya flexibilitet har medfört stora förändringar tex möjligheten att connecta med andra anställda eller att söka fram viktig information. Tidigare fanns det begränsningar på hur stora bilagor vi kunde skicka via mail, och det är i princip ett minne blått idag. Vi är heller inte så bundna av tid längre utan personer kan sitta på helt olika platser och kommunicera utan allvarliga störningar eller förseningar. För arbetskraften så finns det dock fortfarande vissa hinder nämligen kostnader och policy. Dock börjar kostnaderna att minska då det blir allt billigare med trådlöst bredband när olika nätverk uppdateras för att klara av högre hastigheter.

Som det fungerar idag så kan du i princip sitta och jobba var som helst, tex på flygplatsen, hemma, i sommarstugan, i taxibilen, på stranden, på kontoret, eller var du nu vill sitta och jobba. Det underlättar också för olika team att arbeta tillsammans även om de befinner sig på helt olika fysiska platser. Ett problem som fortfarande inte är löst är det som kallas för half-day time zone difference. För tyvärr kan det vara så att för ena parten så är det dag och för de andra så är det midnatt, och då blir det ju svårt att hålla möten även om man gör det över nätet.

Dock kan arbete fördelas digitalt över jorden, tex Européer kan skicka data till Argentina för bearbetning, för att sedan skicka det bearbetade materialet till Indien för analys, som sedan sprids över världen för att tolkas av olika personer.

Framväxten och utvecklingen av Web 2.0 som är en mer interaktiv web som möjliggör tvåvägskommunikation, leder i sin tur till att nytt innehåll/nytt material skapas.

Denna teknologiska förändring innebär att personer som är teknologiskt smarta kan nyttja möjligheterna som finns med trådlöst bredband, socialt nätverkande för att driva på den energirevolution som kommer från botten och går uppåt istället för den klassiska modellen med uppifrån och ner (Tapia.2013:32-33).

Tittar vi oss omkring i samhället så ser vi dessa teknologiska förändringar väldigt tydligt, tex framväxten av ett digitalt arbetsliv, vilket beskrivs i en ny bok skriven av Cathrin Frisemo, och som ni kan ta del av via http://www.wifl.se

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: