Megatrend 1: Politisk och ekonomisk osäkerhet

I den värld som nu kan beskrivas som att vara upp och ner vänd så kan det som tidigare var naturligt inte ses på det sättet. Ett exempel är att det tidigare så trygga och säkra USA inte längre är det, och två gånger har USA drabbats av terroristattacker. Dels attacken mot en stor federal byggnad i Oklahoma, men även terrorattackerna mot New York och Washington den 11/9 (2001). Den politiska osäkerheten blev tydlig när valresultatet i princip fick avgöras av domstolen i Florida för att avgöra vem av Bush eller Gore som skulle få elektorsrösterna, och detta drevs hela vägen till Högsta Domstolen. Vi har också kunnat konstatera att länder som USA har drabbats av naturkatastrofer tex Hurricane Katrina i New Orleans, och i delar av New Jersey och New York City. Om nu inte detta är nog så drabbades delstaten California i en så djup ekonomisk kris att delstaten var nära att gå i konkurs.

I andra delar av världen är det minst lika osäkert och instabilt. I Latin Amerika så hoppade valen fram och tillbaka mellan höger och vänster och den politiska polariseringen ställde länderna i Latin Amerika mot varandra. Under de senaste åren har vi kunnat konstatera oplanerade byten av regeringar och förtryck i Filippinerna, Thailand, Nepal och Tibet.

I det forna sovjetsystemet så har flera länder som nu är självständiga beväpnat sig för att förhindra möjligheter till återförening.

I Mellan Östern så är oron fortfarande stor och den så kallade arabiska våren har fört in många länder på en väg som är mycket osäker. Samtidigt pågår det på den afrikanska kontinenten stora problem där de fortfarande har problem med folkmord och svält.

Global terrorism och global uppvärmning har i sin tur ökat på osäkerheten och instabiliteten. Den globala terrorismen har slagit till på nya ställen tex Bali, Madrid, Bagdad, London, Islamabad och Mumbai. Samtidigt har cykloner, orkaner och jordbävningar slagit mycket hårt mot Japan, Thailand, New York och New Jersey (Tapia.2013:28-29).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: