Näthatet – ett systemfel som måste ändras!.

Hej, idag tänkte jag skriva om något mycket viktigt. Det handlar om de gigantiska problemen med trakasserier, hat, hot och övriga kränkningar på nätet och i de sociala medierna.

Att det ens går att hålla på med näthat och gömma sig bakom tex anonymitet och fejkprofiler visar på ett gigantiskt systemfel.

Därför behöver vi i samband med valrörelsen kunna lyfta denna fråga upp på agendan. Vi behöver kunna diskutera och debattera problemen med den nuvarande lagstiftningen och hur den bör förändras.

Anonymitet har kommit att bli ett problem på nätet då folk kan sitta bakom en skärm och vräka ur sig vad som helst, utan att behöva ta ansvar för vad de säger.

Personligen tror jag inte dessa personer hade vågat vräka ur sig dessa saker face-to-face. Det är nog små fega människor som tror att de kan sitta skyddade bakom en dator och säga vad som helst om andra människor.

Att förtala någon på nätet leder i princip inte till något, utan när en anmälan kommer in till polisen om förtal så läggs anmälan ner inom 2 dygn. Det spelar ingen roll hur mycket bevisning man har med sig i sin anmälan.

Digitala bevis verkar inte spela någon större roll. Därför måste också juristutbildningen och polisutbildningen förändras så de får lära sig att jobba även med digitala bevis och inte bara fysiska bevis.

Idag måste den som blir förtalad i princip acceptera trakasserierna, därför att det går inte att få stopp på det via att polisanmäla.

Enda sättet att kunna göra något är att driva det hela som ett civilrättsligt mål och begära skadestånd av den som förtalar eller kränker en på nätet.

Men, det är svårt att identifiera personer som är fega nog att gömma sig bakom anonymitet eller fejkprofiler.

Därför behövs det bättre möjligheter för att spåra anonyma inlägg som kränker andra användare.

Det innebär att vi behöver förändra Brottsbalken så att det blir lättare att sätta dit personer som näthatar, kränker och på andra sätt angriper oskyldiga människor. Idag är brottsrubriceringen “förtal” bara något som leder till böter. Det är på grund av detta som polisen inte prioriterar att utreda den typen av brott.  Därför behöver man antingen skärpa brottsbalken och straffet för “förtal”, eller så behöver man en särskild lagstiftning kring näthat och annan elektronisk brottslighet.

Som det fungerar idag, där en enskild person kan gömma sig bakom (700-900) fejkprofiler som sedan attackerar och trakasserar andra användare är inte hållbart, eller ens försvarbart.

I andra länder har de särskilda lagstiftningar mot nätmobbning / cyberbullying, vilket vi behöver titta på och överväga om vi skall införa det också i Sverige. Det finns även länder som drar gränsen vid trakasserier / harassment, vilket då kriminaliseras. Tex så är detta straffbart i både USA och Kanada. I Kanada är det till och med som så att det räcker med att göra sig skyldig till “intimidation/provokation” för att man skall kunna bli ställd inför rätta och bli dömd.

Sverige måste inse att man är en del av världen och att man måste skärpa sin lagstiftning så den hänger med i den digitala utvecklingen!.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: