Vapenexport till diktaturer!

En fråga som jag gått och funderat en hel del kring är: Bör Sverige överhuvudtaget exportera vapen till diktaturer som förtrycker sin egen befolkning?. Själv tycker jag att vi “inte” skall stödja sådana regimer med vapen.

Att definiera vad som menas med diktatur är heller inte särskilt svårt. I boken Understanding the Political World – A Comparative Introduction to Political Science , skriven av James N Danziger så presenteras en stringent definition av diktatur och den är: A ruler with absolute power and authority. Dessutom presenteras en alternativ definition av diktatur , nämligen: The absence of a limited mandate. Det innebär enligt James Danziger att “the citizens have no regular and realistic opportunity to replace the political leadership, then the political system is a dictatorship”. (Danziger.2003:163-164).

Med dessa definitioner av diktatur så råder det ju ingen tvekan om att Sverige som land inte kan och inte bör exportera vapen till många av de instabila regimerna i Mellan Östern, tex Saudi Arabien, Iran, Irak, Libanon, Syrien osv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: