Gamla och nya republikaner

Hej,

En stor skillnad mellan gamla och nya republikaner existerar, vilket kanske inte varit så tydligt i de traditionella medierna. Tex synen på ekonomiskt ansvar. George H.W. Bush var ganska strikt med det ekonomiska ansvaret. Men, när George W Bush tog över som President så slutade nationen att betala för saker och ting. Däremot tillät man stora utgifer i form av de gigantiska skattesänkningarna som i första hand riktades till de rikaste. Man betalade heller inte kostnaderna för Medicare, som i första hand riktar sig till de fattiga. Sedan drog man på staten stora kostnader för två krig. Efter det kom den stora finanskrisen.

Vad har nu detta med gamla och nya republikaner att göra?

Jo, under det gamla gardet dvs Richard Nixon, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bob Dole, George Shultz och Ronald Reagan så ansåg man att det var viktigt att hålla budgetunderskottet under kontroll, bland annat genom att höja skatterna när så behövdes.

Sedan kom en ny generation rebublikaner nämligen Newt Gingrich, Tom DeLay, Dick Armey, Dick Cheney och George W. Bush. De trodde på fullt allvar till skillnad från den tidigare generationen att budgetunderskott inte spelar någon som helst roll, och att man under inga som helst förutsättningar kan tänka sig  några som helst skattehöjningar, och det gäller särskilt skattehöjningar som slår mot de rikaste i landet.

Ett exempel på denna skillnad mellan äldre och yngre republikaner är att när Treasury Secretary Paul O´Neill motsatte sig skattesänkningar på 350 billion dollars år 2003, så fick han “foten”. (Friedman & Mandelbaum.2012:166-167).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: