Världen förändras i snabb takt!

Hej, idag tänkte jag skriva lite mer om vår “omvärld” och att världen förändras i snabb takt.

Detta har nämligen tagits upp i boken That Used To Be US – What Went Wrong With America – And How It Can Come Back.

Författarna Thomas L Friedman och Michael Mandelbaum beskriver dessa snabba förändringar genom att kalla det för Flat world 1.0 och Flat world 2.0

Med Flat world 1.0 så menar de att globaliseringen och IT-revolutionen är fullständigt sammanlänkade och att de därmed påverkas mycket av varandra.

Nya teknologier suddar ut gränser, river ner murar och kopplat samman människor som tidigare varit bortkopplade från varandra.

Detta leder i sin tur till att de som nu kopplas samman skapar nätverk för handel, affärer, investeringar, innovationer och andra former av samarbeten.  Samtidigt skapar de en marknad för och en efterfrågan på ännu mer av nya teknologier som kan koppla samman människor till ännu lägre kostnader.

På detta sätt så kan nu människor  tävla mot varandra, men även samarbeta enklare med personer från olika delar av världen och det till en billigare kostnad.

IT-revolutionen har medfört att vi har gått från den första vanliga PC-datorn som gett oss möjligheter att skapa vårat eget innehåll, ord, böcker, algoritmer, program, foton, data, applikationer, videos.  Denna IT-revolution har också medfört att människor kan sända sitt digitala innehåll  till många fler platser och därmed dela med sig av sitt material och till och med arbeta tillsammans med andra kring detta material.

Vi har också kunnat se en revolution i framväxten av nya programspråk för datorer tex HTML , HTTP, XML, SOAP, AJAX, EDI, FTP, SSH, SFTP, VAN, SMTP  och AS2. (Friedman & Mandelbaum.2012:57-58)

Flat world 2.0 gör allt detta plus att det innebär framväxten av ännu mer datorer och andra smarta teknologier. Här har vi tex kunnat se framväxten av så kallade smarta telefoner, nya former av webläsare, kameror som i sin tur medfört att man kunnat sprida sin information och sitt material långt bortom traditionell markbunden telefoni. Det har också medfört att sociala medier har kommit att växa fram och därmed skapat nya möjligheter till olika typer av samarbeten. Man börjar nu tala om “molnet” eller som vi säger på engelska The Cloud, och utvecklingen går med en ruskig fart.

Denna nya modell för världen, dvs Flat world 2.0 innebär ökade och förbättrade möjligheter till att connecta med människor på ett billigt och mobilt sätt från ställen som vi tidigare inte trodde var en del av världen. The Cloud beskrivs av en del som en industri där man delar på i princip allt och där den som vill producera något i princip kan komma och hyra de verktyg som behövs för nästan ingenting.

Flat world 1.0 handlade mycket om att producera varor och tjänster på denna nya globala plattform. Flat world 2.0 däremot handlar om allt detta men även om att generera dela med sig av sina idéer på denna nya globala plattform.

Detta har medfört att det nu är mycket svårt för regimer att tysta ner sådant som de inte vill att folk skall få höra om eller känna till. Friedman & Mandelbaum (2012) berättar tex hur detta medförde att i samband med krisen i Syrien där regimen förtrycker oliktänkande mycket hårt, så skapades Sham News Network (SNN) där personer kunde lägga upp sina videoinspelningar som bland annat visade på hur regimen begår övergrepp men även lät mörda oppositionella inom  civilbefolkningen. (Friedman & Mandelbaum.2012:59-64).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: