De fem stöttepelarna för ekonomisk framgång

I boken That Used To Be US – What Went Wrong With America – And How To Come Back så skriver författarna Thomas L Friedman och Michael Mandelbaum om de fem stöttepelarna för ekonomisk framgång. Dessa fem är enligt dem:

Dem färsta pelaren handlar om att ge fler amerikaner tillgång till  offentligt finansierad utbildning. Detta behövs enligt dem då teknologin har förbättrats så har det också gett landet bättre möjligheter att förbereda människor för att exploatera dessa nya uppfinningar.

Den andra pelaren handlar om byggandet av och moderniseringen av infrastrukturen, dvs vägar, broar, flygplatser, bredband, fiberoptiska kablar och trådlösa nätverk så att amerikanska arbetare och firmor kan kommunicera och samarbeta/samverka effektivt, för att på det sättet leverera sina produkter och tjänster på ett så billigt sätt som möjligt till slutkonsumenten.

Den tredje pelaren handlar om att hålla dörrarna till immigration öppna så att USA kan locka till sig både lågkvalificerade och högkvalificerade invandrare som håller igång samhället, samtidigt som man lockar till sig de smartaste personerna till sina universitet men även till olika nystartade företag, men som också kan bidra till nya revolutionerande genombrott inom medicinsk forskning och tillverkningsindustri.

Den fjärde pelaren handlar om regeringens support/stöd till grundläggande forskning och utveckling.

Den femte pelaren berör implementeringen av nödvändiga regleringar av privatekonomiska aktiviteter. I detta ingår att skydda samhället mot finansiella kollapser och miljöförstöring. Dessutom ingår här att tillhandahålla stimulanser för att uppmuntra  kapital att flyta in i USA, vilket i sin tur kan leda till att flera innovatörer flyttar till USA för att här nyttja sina patent och andra former av industriellt rättsskydd. (Friedman & Mandelbaum.2012:34-36)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: