Dåtidens utmaningar – nutidens och framtidens utmaningar för USA

Genom årtionden och århundraden så har USA stått inför många olika utmaningar. Thomas L Friedman & Miichael Mandelbaum (2012) har skrivit boken That Used To Be US – What Went Wrong With America  – And How It Can Come Back.

Där beskriver de dessa utmaningar på ett ingående och tydligt sätt. Dåtidens utmaningar som hängde ihop med den stora depressionen handlade mycket om facism i Tyskland och Japan, men även Sovjetunionens kommunism. De utmaningar som blev tydliga handlade bland annat om långa arbetslöshetsköer, soppkök, hjärtlösa bankirer som kastade ut familjer från sina hem, följderna av Pearl Harbor, Hitler, Ballistiska misiler som demonstrerades öppet på Röda Torget i Moskva i samband med majparaderna, och som sedan flyttades till Kuba.

På den tiden så förklarade President John F Kennedy för sina landsmän att “pay any price, bear any burden, meet any hardship, support any friend, oppose any foe”. Alla hade en skyldighet att bidra med något tex tid, pengar, energi eller i den mest extrema situationen livet.

Nutidens och framtidens gigantiska utmaningar är annorlunda och handlar istället om globaliseringen, IT-revolutionen, ekonomiska underskott och skulder som inte är under kontroll. Det handlar också om den snabbt ökande efterfrågan på energi, och även om klimatförändringarna.

Angående finanskrisen under perioden 2007 till 2009 så anser författarna att det är ett cykliskt event, en recession som drar ner den ekonomiska tillväxten, men att både ekonomin och landet kommer att återhämta sig.  En ekonomisk recession jämför de med något som kan medföra förluster på en vecka, en månad eller ett år för en vanlig människa. Detta jämför de med de fyra stora utmaningarna och som de kallar för en “kronisk” situation som  kommer att bestämma längden på och kvaliteten på en persons liv. (Friedman & Mandelbaum.2012:30-32)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: