Pasi Sahlberg om krisen i skolan och utbildningssystemet

Hej, idag tänkte jag ta upp lite kring skolan och utbildningssystemet utifrån ett finskt perspektiv.

Pasi Sahlberg som är internationellt mycket känd och respekterad för sina djupa och breda kunskaper om skolan och utbildningssystemet har nyligen skrivit och gett ut boken Lärdomar från den finska skolan. I denna bok så lyfter han bland annat fram att skolan i stora delar av västvärlden går igenom en mycket djup kris. Sahlberg(2012) nämner uttryckligen USA, England, Sverige, Norge och Frankrike.  I boken så framkommer det att i dessa länder så får utbildningssystemet allt större problem och det beror enligt honom  på att det finns en oförmåga att ge alla barn bra möjligheter till en bra skolgång.  Dessutom påpekar Pasi Sahlberg att de tuffa lösningar som föreslagits tex  strängare kontroll över skolorna, mer redovisning av elevernas resultat, att avskeda dåliga lärare och att stänga problemskolor “inte” är rädd medicin.

Själv så förespråkar han “inte” hårdare konkurrens mellan olika skolor, mer information och att lärarna fackförbund ska läggas ner och att fler friskolor skall öppnas, eller att företagsvärldens administrationsmodeller ska användas för att lösa kriserna i utbildningssystemet.

Hans “huvudbudskap” är istället att det finns andra sätt att förbättra dessa administrationsmodeller. En sak som Sahlberg (2012) lyfter fram är att utveckla lärarkåren, men även att begränsa elevernas provtillfällen till ett nödvändigt minimum, och att man samstidigt sätter ansvarstagande och förtroende framför kunskapsredovisning och resultatansvar. Han påpekar samtidigt att det är viktigt att ledarskapet på skol- och områdesnivå lämnas över till de personer som är verksamma inom skolan. (Sahlberg.2012:32)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: