Angående “nationalitet”

Hej, nu tänkte jag skriva om lag & rätt igen.

Jag tänkte nämligen ta upp det här med “nationalitet” därför att det berörs i den rykande färska boken International Law skriven av Jan Klabbers.

Klabbers (2013) nämner i sin bok att de flesta människor är medborgare i en enskild suverän stat. Det finns två principer för hur en individ kan få sin nationalitet och därmed sitt medborgarskap bestämt.

Den vanligaste principen är att barn får sin nationalitet ifrån sina föräldrar oavsett var de föds. Dvs, nationaliteten följer bldsband. Det betyder tex att barn som föds av Holländska föräldrar blir Holländska medborgare även om de föds utomlands.

Den andra princpen som tillämpas finner vi i tex USA. Den innebär att var och en som föds på USA:s territorium blir/kan bli amerikanska medborgare. Så, alla barn som föds i USA blir per automatik amerikanska medborgare även om föräldrarna inte är det. Det betyder tex att även om föräldrarna är Frankrike Tyskland eller Kina, så spelar det ingen roll.  Detta tillämpas även i praktiken i de fall som föräldrarna bara är på “transit” i USA eller befinner sig ombord på ett amerikanska flygplan eller båtar.

Något som kommit att bli allt vanligare i den globaliserade världen är att barn föds med mer än en nationalitet. Tex barn som föds av föräldrar som har olika medborgarskap får då dubbelt medborgarskap. Samma sak gäller för barn som föds i USA av föräldrar som “inte” är amerikanska medborgare.  (Klabbers.2013:118-119)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: