Hate speech skyddas som “Free speech”

Hej,

Till skillnad mot mitt föregående inlägg så vill här visa på ett annat problem, nämligen att hate speech skyddas som om det vore free speech och därmed är det skyddat i första tillägget till konstitutionen.

Detta är givetvis ett mycket stort problem. Hate speech handlar inte bara om några få människors hatiska uttalanden. Simon Wiesenthal Center som övervakar sidor som ägnar sig åt “hat” har kommit fram till att det finns ungefär 7000 websajter, blogger, nyhetsgrupper och Youtubeklipp som propagerar för “hat” och digital terrorism. Många av dessa sajter har medvetet placerats på amerikanska servrar därför att där är lagstiftningen inte lika hård som i Europa.

I länder som Tyskland och Frankrike så är anti-semitiska, nazistorienterade websajter helt förbjudna. Även andra former av hatsajter har förbjudits genom lagstiftning i olika Europeiska länder. I Tyskland så har regeringen tex krävt att Internetoperatörer skall “ta bort” hatsajter under hot om att annars väntar åtal.

I USA så tolkar man däremot in väldigt mycket i första tillägget till konstitutionen. Det har medfört att fallet med de så kallade Nuremberg filerna har  prövats i domstol. De som drev sidan med de så kallade Nuremberg filerna, nämligen American Coalition of Life activists (ACLA) fick  i första instansen rätt. ACLA  dömdes att betala böter på 100 miljoner dollar. Fallet drevs vidare till appelationsdomsolen och där ändrades domen och appelationsdomstolen slog fast att det som ACLA skriver på sin sajt skyddas av första tillägget till konstitutionen.  (Spinello.2014:79-81)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: