Ledarskap – inspiration – kreativitet

Hej, efter att ha lyssnat på en jättebra intervju som Nina Jansdotter gjort med Tomas Lydahl på Key Solutions karriär så fick jag en idé. Nämligen att skriva ett inlägg här på min blogg om ledarskap – inspiration – kreativitet.

Ledarskapet är otroligt viktigt för att skapa en kreativ och inspirerande arbetsplats och arbetsmiljö. Därför är det så viktigt att hitta rätt när man skall rekrytera en eller flera nya chefer och mellanchefer.

För, hittar man precis rätt person/rätt personer där personkemin stämmer mellan honom/henne och de övriga medarbetarna så är mycket vunnet.

Det är också viktig att det är en chef/mellanchef som vill kommunicera och som är intresserad av sina medarbetare, och sovm vill släppa loss de olika individernas kreativitet.

En inspirerande och lyhord chef , men som ändå ställer krav kan vara skillnaden mellan succé och fiasko på en arbetsplats. För, rätt person på rätt plats där han/hon får möjligheten att utvecklas i sitt arbete och utvecklas/växa som människa är otroligt viktigt. Detta för att då mår medarbetarna bra.

Alla chefer är så olika och har olika ledarstil. Det är också stora skillnader mellan chefer beroende på vilket eller vilka länder vi jämför med.

Men, sedan handlar det ju mycket om individen och hur man är som människa. En ledare som jag följt därför att jag gillar hans ledarstil är den tidigare lagkaptenen i Detroit Red Wings och som nu är General Manager för Tampa Bay Lightning, nämligen Steve Yzerman. Han leder på ett bra sätt därför att han gör det genom att visa vägen istället för att snacka en massa. Men, han tar sig också tid att lära känna sina medarbetare och tar sig tid till att prata med varje enskild spelare som spelar för honom. Han tillåter spelarna att vara kreative på isen och spela sitt spel istället för att toppstyra. En som följt i hans fotspår är den tidigare världsbacken i Detroit Redwings, nämligen Nicklas Lidström. När han tog över som lagkapten efter Steve Yzerman var det samma typ av ledarskap och ledarstil, dvs visa genom handling och inte genom att snacka en massa. En ledare som påminner mycket om Steve Yzerman och Nicklas Lidström är den tidigare stjärnbacken i NY Rangers nämligen Brian Leetch. Brian brukar beskrivas med termerna Quiet dignified leadership.

Så, slutsatsen blir att ledarskapet, ledarstilen och ledarskapskulturen spelar en enormt stor roll för om det blir succé eller fiasko för en arbetsplats eller en elitklubb!.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: