Må bra och ta hand om sig själv!.

Hej, nu på kvällen har jag bestämt mig för att ta upp något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det handlar om att ta hand om sig själv/vara rädd om sig själv så man får möjlighet att må bra.

Dagens samhälle där allt skall gå snabbt, där alltfler stressas sönder och mår dåligt så måste vi våga ställa oss frågan: Är det värt att offra hälsan bara för att stressa sönder sig i arbetslivet och uppfylla alla andras krav?.

Jag tror inte det. Jag tror det bästa istället att lyssna på sin kropp och ta hand om sig själv i första hand. Det viktigaste är ju att man själv och ens närmaste mår bra.

Därför är det nu hög tid att skapa ett mänskliga samhälle med en lugnare livsstil så inte fler blir utbrända och mår dåligt. Det vill säga de skall inte behöva må vara sig fysiskt eller psykiskt dåligt.

Vi behöver därför jobba både med långsiktigt hållbara arbetsplatser där de anställda mår bra samtidigt som vi skapar socialt hållbara livsmiljöer där människor kan må möjlighet att varva ner, inte känna andras press och stress, eller förväntningar på hur de måste vara.

Som det är idag så har vi skapat ett samhälle där allt är kortsiktigt och där människor är utbytbara. Människor behandlas som vilken sak eller vara som helst. Dvs, individen kan slitas ut för att sedan kastas på skroten. Det är så inhumant och ovärdigt det bara kan bli.

Vi behöver skapa ett mindre stressigt samhälle och miljöer där människor mår bra. Vi behöver sluta upp med att tala om för alla andra hur de skall leva sina liv. Att hela tiden hålla på och tala om att det här förväntar jag mig av dig och att du skall leva på det här sättet. Det här med svenssonliv är ett exempel. Dvs, att man förväntar sig att vuxna kvinnor som jobbar skall leva Svenssonliv dvs villa, hund och volvo. Vi måste sluta upp med pekpinnar där vi talar om för andra hur de skall leva för att vi skall acceptera deras livsval. Alla mår inte bra av press, stress och väldigt höga förväntningar.

Låt oss istället låta människor göra sina egna val och få leva så som de vill och mår bra av.

Vissa av oss vill leva ett lugnt och stillsamt liv på landsbygden med närheten till djur och natur, men även frisk luft. Andra vill stressa och arbeta ihjäl sig i storstäderna.

Att leva ett lugnare liv på landsbygden där man tex kan odla sina egna grönsaker, rotfrukter osv är väldigt bra för själen åtminstone känner jag så. Tänk dig själv att byta hetsen och stressen i stan mot ett lugnare livstempo på landet. Tex kunna sitta ute i sin egen trädgård när det är fint väder och lyssna på fåglarna eller vad man nu finner rogivande för själen. Det är många som söker sig bort från städerna och vi ser att det växer tex fram små hästgårdar ute på landsbygden då unga sökt sig bort från hetsen, stressen, kraven på prestation, och den sociala oron som finns i våra städer och i våra förorter. Det går alldeles utmärkt att leva ett bra liv på landsbygden och ändå ha nära till affärer och övrig service. Jag ser det tydligt här ute hos mig. Här är det bra att bo och människor mår bra!.

Det kvartalssamhälle som vi lever med idag är fullständigt ohållbart och måste förändras och göras mer långsiktigt hållbart både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: