Sociala medier globalt!

Hej,

Då världen blir alltmer global så är det intressant att studera hur det här med sociala medier utvecklas och sprids över världen.

Det ser nämligen väldigt olika ut i olika delar av världen.

I Amerika och Kanada så har utvecklingen gått mycket fort och de allra flesta har tillgång till olika plattformar genom att använda sig av laptops, smartphones och Ipads. Facebook och Twitter är de som dominerar i dagsläget.

I Kanada så har Facebook 18 miljoner användare och i USA 157 miljoner användare. LinkedIn däremot har 5 miljoner användare i Kanda och 58 miljoner använder i USA. Twitter slutligen har 6 miljoner användare i Kanada och 108 miljoner användare i USA.

I Latinamerika däremot  ser det lite annorlunda ut då de flesta som har tillgång till sociala medier har det via vanliga datorer. De plattformar som är störst i Latinamerika är Facebook som har 18 miljoner användare i Argentina och 47 miljoner användare i Brasilien. Twitter däremot har 7 miljoner användare i Argentina. Slutligen så är plattformen Badoo rätt så stor, då den har 5 miljoner användare i Argentina och 15 miljoner användare i Brasilien. I Brasilien så är det också många (34 miljoner) som använder Orkut.

Går vi sedan över Atlanten till Europa, så varierar det ganska mycket hur och vad man använder sociala medier för. I Europa som helhet är Facebook, bloggar och Twitter mycket populära. Bryter man ner det här så visar det sig att i Tyskland så är de mest intresserade av socialt nätverkande och då för att ta kontakt med klasskamrater.

Ryssland däremot ser lite annorlunda ut och där är Odnokassniki en stor social nätverkssajt som riktar sig till de som vill ta kontakt med klasskamrater. Dessutom används V Kontakte.

Fransktalande föredrar däremot Facebook men använder också många av de plattformar som är populära i Latinamerika nämligen Badoo och Skyrock. Engelsktalande länder däremot föredrar Facebook och Twitter. London anses av många vara världens Twitterhuvudstad.

Spanjorer och Portugiser väljer i sin tur att använda sig av många av de plattformar som är populära i Latinamerika, tex Orkut, Badoo och Tuenti.

Tittar vi på statistiken så ser vi att i Belgien så har Facebook 4 miljoner användare medans Badoo har 1 miljon användare och LinkedIn har 1 miljon användare. I Tyskland så har Facebook 23 miljoner användare, sedan har We-kennt-wen 9 miljoner användare, och slutligen Stayfriends som har 6 miljoner användare.

I Polen är det Nasza-klasa som är den stora plattformen med 13 miljoner användare, sedan kommer Facebook med 8 miljoner användare, och slutligen Badoo som har 4 miljoner användare. Statistiken för Ryssland visar på att V Kontakte har 23 miljoner användare, Odnoklassniki har 16 mijoner användare och Facebook slutligen har 5 miljoner användare.

Går vi sedan vidare till den Asiatiska kontinenten så har QQ 700 miljoner användare i Kina, QZone har 500 miljoner användare i Kina och Sina-Weibo har 250 miljoner användare i Kina. I Japan däremot så har Twitter 29 miljoner användare, Gree 23 miljoner användare och Facebook 8 miljoner användare. Sydkorea däremot ser lite annorlund ut där Cyworld har 19 miljoner användare, Facebook 7 miljoner användare och Twitter 3 miljoner användare.  Taiwan slutligen där är Facebook störst med 11 miljoner användare, följt av Plursk och Twitter.

I Sydostasien så har Twitter 19 miljoner användare i Indonesien följt av Whatsapp. I Vietnam däremot så är Zing Me störst med 8 miljoner användare, följt av Facebook med 4 miljoner användare och Go.vn med 2 miljoner användare.

I Södra Asien så har Facebook 45 miljoner användare i Indien, LinkedIn 13 miljoner användare och Orkut 15 miljoner användare. I Pakistans så har Facebook 6 miljoner användare, LinkedIn 0.1 miljoner användare och slutligen Twitter.

Går vi sedan vidare till Mellan Östern så har Facebook 0,3 mijoner användare i Bahrain, följt av Twitter och LinkedIn. I Egypten så har Facebook 10 miljoner användare, Twitter 0,1 miljoner användare och LinkedIn 0,5 miljoner användare. I Iran ser det dock helt annorlunda ut. Där är Cloob störst med 0,8  miljoner användare, följt av Twitter med 0,06 mijoner användare och sedan Velayatmadaran med 0,004 miljoner användare. I Irak har Facebook 1 miljon användare, Twitter har 0,02 miljoner användare. Slutligen i Saudi Arabien så har Facebook 5 miljoner användare, Badoo 1,5 miljoner användare och sedan Twitter med 0,1 miljoner användare.

Tar vi sedan steget över till den Afrikanska kontinenten så har Facebook 1 miljon användare i Kenya, följt av WhatsApp och sedan Twitter med 0,1 miljoner användare. I Sydafrika däremot så har Facebook 4 miljoner användare, LinkedIn 1 miljon användare och slutligen Twitter. (Gupta & Brooks.2013:34-40).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: