Överlämnande/överförande i internationella fredsoperationer

Hej, idag tänkte jag skriva lite om internationella fredsoperationer. Första inlägget handlar om problematiken när Sverige deltar i internationella fredsoperationer och har genomfört ett gripande och skall överföra eller överlämna personen till lokala myndigheter.

Detta har nämligen kommit att bli relevant i samband med att Sverige deltar med en kontingent till ISAF styrkan i Afghanistan.

Frågan som jag tänker ge ett juridiskt svar på är: Får den svenska kontingenten överlämna/överföra en person till lokala myndigheter om det finns risk för att individen utsätts för tortyr eller dödsstraff?

Svaret är att Sverige inte kan överföra eller överlämna människor som riskerar att torteras eller dömas till döden. Detta då den svenska kontingenten står under svensk straffrättslig jurisdiktion även om de står under NATO befäl. Detta därför att i alla sådana här fredsoperationer så behåller alltid varje land den straffrättsliga jurisdiktionen över sina trupper.

Dessutom så handlar det om extra territoriell tillämpning av Europakonventionen beroende på vem som har “effective control”. Det vill säga är det den svenska kontingenten som utövar “effective control” eller är det NATO. Om det är Sverige så är eventuella brott som begås av någon inom kontingenten hänförbara till Sverige. Är det NATO som har “effective control” då är det hänförbart till NATO.

NATO precis som FN och EU har immunitet inför alla domstolar. Ett land, eller enskilda soldater har däremot inte immunitet när det gäller tex MR brott av olika slag. Det som sker då är att FN:s generalsekreterare häver den immunitet soldaterna har för att de sedan skall kunna flygas hem och straffas i hemlandet.

I det här fallet säger då RF 2 kap 4§ att dödsstraff inte får förekomma och i RF 2 kap 5§ finns det ett förbud mot kroppsstraff och tortyr. Vad gäller Europakonventionen så finns det reglerat i artikel 2 om rätten till liv och i artikel 3 om förbud mot tortyr.

Så, saken är klar, nämligen ingen utlämning – inget överförande till lokala myndigheter om det finns ens en misstanke om risk för tortyr eller dödsstraff.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: