De ofrivilligt arbetslösa!.

Hej vänner och kära läsare!

Sverige och världen förändras hela tiden och så gör också arbetsmarknaderna. Vi ser en tydlig trend som pågått under en mycket lång tid, nämligen att allt färre behövs på arbetsmarknaden. Samtidigt står politiker och ljuger i tv i bästa sändningstid. Med ljuger så menar jag att de påstår hela tiden att det är arbetskraftsbrist och att alla som är arbetslösa är lata parasiter som parasiterar på systemet.

Samtidigt som nästan tio procent är arbetslösa, så påstår arbetsgivarna att de inte kan hitta rätt kompetens i Sverige utan de måste importera arbetskraft från länder utanför EU.

Det är något som inte går ihop här, nästan tio procent kan ju inte vara “odugliga” som arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden. Speciellt som att många av dessa är välutbildade och många till och med högutbildade.

Går vi ner till individnivån och tittar vilka konsekvenserna blir för enskilda människor, så ser vi något mycket skrämmande. Människor som inte har något att leva på och som inte kan få stöd eller hjälp inom ramen för det vi kallar för “Sverige”. Många av dessa får inte jobb oavsett hur aktiva de är med sitt jobbsökande. Det spelar heller ingen roll hur flexibla de är, dvs att de är villiga att flytta till jobb.

Särskilt svårt att överhuvudtagt kunna få jobb har universitets- och högskoleutbildade!.

Tittar vi ut i världen, så ser vi tyvärr att många länder lider av samma problematik, nämligen “Graduate Unemployment”. Detta samtidigt som fler och fler tas in på olika utbildningar och fler utexamineras men det till ett samhälle och en arbetsmarknad som inte efterfrågar deras kunskaper och kompetens.

De har helt enkelt köpt “grisen i säcken”. De sitter nu där med studielån som de inte ens kan börja att återbetala och några dygn efter examen kommer CSN och knackar på dörren tillsammans med Kronofogden. Budskapet är solklart, nämligen: Du skall återbetala hela studielånet på en och samma faktura inom 10 dagar annars blir det utmätning och vi försätter till i privatekonomisk konkurs.

Problemet är att dessa personer inte ens har några pengar, eftersom de inte får några som helst jobb på hela arbetsmarknaden i hela Sverige eller ens inom något av alla de länder som utgör Europeiska Unionen. Då är det ju fullständigt orimligt att CSN kommer och hotar med Kronofogden.

För det är mycket vanligt att de som är aktiva och ansvarsfulla med sitt jobbsökande blir bortsorterade direkt, dvs de har slitit för ingenting.

Grundproblemet är: Utbildningssystemet och de utbildningar som finns har inte hängt med i de samhällsförändringar och de förändringar som har skett i vår omvärld.

Problemet blir ju akut för den enskilda individen: För som nyutexaminerad eller relativt nyutexaminerad så har man också förbrukat sina CSN-terminer, och således finns det inga möjligheter att kunna få omskolning. För, är CSN-terminerna slut så är de slut. Dessa personer kan heller inte få “banklån” för omskolning därför att ofrivilligt arbetslösa anses inte vara “kreditvärdiga” någonstans inom det svenska banksystemet. Så , dessa personer är körda och det är en stor risk att de hamnar på gatan och då är deras liv förstörda för all framtid.

Kanske är det dags att överväga ett antagningsstopp vid alla utbildningar ute på våra universitet och högskolor. Detta fram till dess att det råder balans mella utbud och efterfrågan.

Ett annat alternativ, är att titta på om vi kan matcha in dessa personer på andra länders arbetsmarknader eller i andra länders utbildningssystem där samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad är bättre än i Sverige.

För, allt måste göras för att undvika att vi hamnar i det gamla, dvs att många ungdomar “förtidspensioneras” som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

För att hjälpa de som kör fast efter examen , så kan man ju undersöka möjligheten att “slopa” kraven återbetalning av studielån, med hänvisning till att Det under mycket lång tid framöver bedöms att det inte kommer att finnas något behov eller någon efterfrågan på de här människornas kunskap eller kompetens inom ramen för Sverige elelr den Europeiska unionen. Vi som civiliserad och demokratisk rättsstat vill ta vårt ansvar som stat för att dessa individer som uppenbart har blivit avsiktligt vilseledda och lurade av universiteten och högskolorna vad gäller löften om guld och gröna skogar efter examen. Vi som stat har ansvar för att våra statliga utbildningsinstitutioner ställer ut “falska” löften.  Därför vill vi som civiliserad och demokratisk rättsstat sätta ner foten och beslutar att samtliga nyutexaminerade som är ofrivilligt arbetslösa undantas från och med nu från kraven på återbetalning av studielån, detta så de inte mot sin egen vilja blir jagade av CSN och Kronofogdemyndigheten, beroende på något som inte är deras eget fel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: