Fejkprofiler som säkerhetsproblem

Hej vänner och kära läsare!

Nu på kvällen tänkte jag ta upp något mycket allvarligt!. Det jag talar om är problemet med alla fejkprofiler som dyker upp på Facebook.

Alla har vi säkert redan hört talas om den så kallade “bajsattacken” som drabbade min vän Nina Jansdotter och ett flertal av hennes vänner. Det här har bara blivit värre hela tiden då det dyker upp nya fejkprofiler så fort man “blockerar eller tar bort” de fejkprofiler man hittar. Vissa verkar lägga extremt med energi på att skapa fejkprofiler och fara runt på FB för att trakassera och förstöra för andra. Det märkliga i detta sammanhang är att alla som har drabbats hittills är framgångsrika kvinnliga företagare. Men, att det hela tiden skapas nya fejkprofiler som far runt i Ninas trådar och grupper och där bara skriver skit och uppför sig illa mot andra är så sjukt. I en del fall så kan man verkligen tala om “trakasserier”, och saken blir ännu värre av att vissa av dessa “fejkprofiler” publicerar äckliga bilder och ibland konstiga bilder där de ägnar sig åt att attackera Nina Jansdotter.

Problemet är att dessa människor förstör så otroligt mycket, och att många får lägga åtskilliga timmar på att övervaga, blockera och ta bort fejkprofiler som dyker upp titt som tätt. Det gör att man tvingas lägga sin energi på sådant som tar tid och pengar ifrån det som är viktigt.

Man undrar verkligen vad det är som driver dessa personer att hela tiden skapa nya fejkprofiler för att med den som grund attackera andra människor på Facebook. För, vi ser titt som tätt att de dyker upp nya fejkprofiler som publicerar kränkande bilder eller kommentarer lite överallt i Ninas trådar, och vi som är Ninas vänner får hela tiden ta emot skit från dessa “fejkprofiler”.  Vi har tröttnat på dessa bråkmakare och sabotörer och vill gärna få polisen att göra något åt problemet, eller åtminstone att de tar kontakt med ledningen för Facebook i Amerika så det här problemet får en lösning. För, många överväger att lämna Facebook om de här attackerna fortsätter.

Att polisen inte gör något åt detta, trots att dessa attacker från fejkprofiler är polisanmälda är mycket allvarligt. Tilltron till polisen riskerar att skadas vilket inte är bra.

Men, problemet är ju att regelverket runt Facebook, och vilken lagstiftning som egentligen skall tillämpas är oklart. Men, eftersom Facebook är Amerikanskt och har sitt juridiska säte i USA , närmare bestämt i Silicon Valley, så omfattas de ju av Amerikansk lag som jag förstår saken. Det betyder att det är den Amerikanska konstitutionen och The Constitution for The State of California som gäller framför svensk rätt. Det medför att det är väldigt svårt för de drabbade att få hjälp eller få någon upprättelse för alla dessa attacker. För, vem har råd att åka till USA och driva processer i domstolarna, jo ingen!.

Detta gör det hela ytterst besvärligt för enskilda användare här i Sverige att få någon hjälp när de utsätts för attacker på Facebook.

Det hade varit en helt annan sak om det varit ett svenskt forum, för då hade ju svensk lag varit tillämpbar. Då hade Brottsbalken varit den lagstiftning som skall tillämpas. Hade svensk lag varit tillämpbar så hade det också varit mycket lättare för polisen att starta och sedan slutföra en förundersökning, för att sedan lämna över saken till åklagare.

Så, det vore bra om några större tidningar intresserar sig för denna problematik för att Facebook skall förstå att det här är dålig publicitet för dem vilket kan påverka deras aktievärde mycket negativt då de är ett börsnoterat företag.

Först nu (november 2013) har det kommit en proposition från regeringen om att ändra i Brottsbalken så att fler ärenden om ärekränkning kan drivas vidare till åta.

Varför tar då inte Facebook bort fejkprofiler, eller kränkande bilder när det kommer in anmälningar?. Det handlar om den amerikanska lagstiftningen Communication Decency Act, och section 230. Denna sektion innehåller en bestämmelse om “immunitet” för de som tillhandahåller sociala plattformar eller bloggplattformar där användare kan publicera material som är kränkande eller till och med olagligt. Det innebär att ägarna till dessa plattformar inte kan ställas till svars rättsligt för det material som användarna publicerar.

Däremot kan sådana här ärenden drivas ute i varje enskild delstat, då varje delstat kan pröva ärenden som handlar om “harassment/trakasserier”, men även “stalking/stalkning – olaga förföljelse” kan hanteras av delstatsdomstolarna. Även “defamation/förtal” är något som kan och får hanteras av delstatliga domstolar.  Detta då det finns delstatliga lagar om just harassment, stalking, online impersonation (fejkprofiler i någon annans namn), antidefamation (förtal) och stalking (olaga förföljelse) regleras på delstatlig nivå i USA.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: