Utanförskap

Hej vänner och kära läsare!.

Vi kan ofta läsa i medierna om utanförskap!. Det är alltid tråkigt när människor hamnar i “ofrivilligt” utanförskap. Det finns ofta flera olika anledningar till att människor hamnar i utanförskap. En vanlig orsak är arbetslöshet, en annan vanlig orsak är att personen är annorlunda eller avvikande på något sätt i relation till den accepterade normen.

Därför måste vi jobba hårt med att förändra Sverige till ett mer inkluderande och tolerant samhälle där var och en accepteras för vem han/hon är. Vi måste sluta vara rädda för det som är annorlunda eller avvikande.

När jag nu tänker tillbaka till hur det var på 1980-talet så kommer jag ihåg att en del tittade snett och reagerade när de såg personer som inte såg ut som de själva gör. Tex personer med annan hudfärg som ofta fick utstå både blickar och kommentarer som var sårande.

Låt oss istället bli ett land där vi tar tillvara varandra kunskaper, kompetenser och erfarenheter. Låt oss se möjligheter istället för hinder och problem. Vi har många som har kommit till Sverige från andra länder och de har massvis att tillföra och bidra med till både arbetsmarknaden och samhället i stort.

Vi lever i en global värld där gränser blir allt mindre relevanta, och där internet möjliggör för kontakter mellan människor oavsett var i världen de bor. Vi reser och vi möter människor nästa varje dag som har olika bakgrunder och som berikar vårt samhälle.

Låt oss också ta tillvara människors kunskaper, kompetenser och erfarenheter på ett bra sätt. Vi måste sluta vara rädda för människor som av olika anledningar har bristande eller ingen arbetslivserfarenhet. Dessa människor är inte farliga, utan de har en historia och de har massvis att tillföra vår arbetsmarknad och vårt samhälle.

Nu är det dags att tänka nytt och agera på ett nytt sätt för att förändra vårt samhälle i rätt riktning. Inkludering, mångfald och tolerans är en viktig och central väg för att nå dit vi vill.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: