Den bortvalda kompetensen

Hej vänner och kära läsare!

Jag har under en längre tid funderat på det här hur man rekryterar “rätt”.

Speciellt har jag funderat på hur man “matchar” rätt arbetssökande mot rätt arbetsgivare, så det uppstår en perfekt matchning. För, vi ser idag att något uppenbart är väldigt fel. Vi har både massarbetslöshet, mycket hög långtidsarbetslöshet och detta samtidigt som företagen säger sig inte kunna hitta rätt kompetens, och därför tvingas tacka nej till nya orders.

Så frågan är: Hur löser man detta problem på ett framgångsrikt sätt?

För, dels är det dyrt med felrekryteringar, men samtidigt blir det dyrt för de som ställs utanför arbetsmarknaden och som inte ens får tillträde till samhällets yttersta skyddsnät. Därför måste vi våga lyssna på de som har “trillat mellan alla stolar”, och lyssna på vad de har att säga och vad de vill. För, jag är absolut övertygad om att de allra flesta vill jobba och har arbetsförmåga.

Problemet är bara det att “vad som efterfrågas förändras över tid” , och då blir nästa fråga:  vad händer med de människor som är “iskalla” på arbetsmarknaden och som inte efterfrågas och som inte kan få fram pengar till att omskola sig därför att de gjort slut på sina 12 terminer med CSN och som heller inte kan få banklån för att omskola sig och bli anställningsbara igen därför att “bankerna” inte medger banklån till arbetslösa/långtidsarbetslösa.

Därför skulle det behövas en “opolitisk” och “opartisk” undersökning där man försöker ta reda på hur många är det som känner sig förbigångna, bortglömda, bortsorterade och i princip inte känner sig som en del av sitt eget land/inte önskvärda eller efterfrågade på arbetsmarknaden?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: