Kanada är ett spännande land!

Hej vänner och kära läsare!

Något som jag ägnat mycket tid kring är att fundera varför vissa länder “ignoreras” av våra medier!. Det jag kommit fram till genom att själv granska utrikesrapporteringen under en längre tid är att Kanada är ett land som våra medier helt ignorerar trots att det är ett mycket spännande land.

Kanada är ett land som påminner en hel del om Sverige vad gäller invandring och att det är ett mångkulturellt land. Den stora skillnaden är att de har lyckats bättre med integrationen än vad vi har gjort här i Sverige. Detta kan man läsa om i den spännande boken “Immigration and Integration in Canada: In the Twenty-First Century”. Redaktörer för denna bok är: John Biles (Editor), Meyer Burstein (Editor), James Frideres (Editor).

Men, givetvis finns det också problem i Kanada precis som i alla andra länder, tex att urinvånare ofta varit marginaliserade. Men, på 1990-talet så togs ett första viktigt steg åt rätt håll i samband med att den dåvarande regeringen erkände eskimåernas rättigheter, och de fick också ett eget hemland, då delar av North West Territories blev “Nunavut”…som på svenska blir ungefär “vårt land”.

Något annat som är väldigt intressant vad gäller Kanada är det här med jobb och arbetsmarknad, och då särskilt det aktiva federala programmet för samverkan mellan akademi och arbetsmarknad. Detta program går under namnet “Federal student work experience program” (FSWEP) och innebär att studenter redan under sin utbildning får möjlighet till kvalificerad arbetslivserfarenhet som stärker deras anställningsbarhet och konkurrenskraft. Detta har medfört en drastiskt minskande ungdomsarbetslöshet och arbetsgivarna är och rycker i dessa människor redan innan examen.

I Kanada har de också sedan lång tid tillbaka ett system med Entry Level Jobs, som innebär en lite lägre lön på ingångsnivå, men med den fördelen att “trösklarna” in till arbetsmarknaden är mycket lägre än i Sverige och Europa. Detta gör att det är mycket lättare att ta steget från utbildning till arbete och egen försörjning. Tex hittar man dagligen att seriösa arbetsgivare annonserar och de erbjuder Entry Level Jobs, tex hittar vi dem via Monster.com , Monster.ca, Simplyhired.ca, Simplyhired.com osv.  Det syns direkt att dessa jobb innebär “lägre” trösklar in, då det brukar stå “No Experience needed and full training provided” som en viktig del i dessa annonser. Den andra fördelen med dessa jobb är att den som sticker ut och visar framfötterna på ett positivt sätt kan avancera mycket snabbt och därmed snabbt få en bättre lön.

Så, det finns en hel del inom både integrationspolitiken och jobb och arbetsmarknadspolitiken som vi kan lära oss av Kanada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: