Att vara annorlunda – att vara sig själv

Hej vänner och kära läsare!

Idag tänkte jag skriva om något som jag funderat på under en lång tid och då kopplat till de sociala normer som vi har i Sverige, nämligen “varför kan vi inte tillåta/acceptera människor att vara annorlunda/avvikande, utan alla skall underordna sig den oskrivna Jantelagen?”.

Idag är det otroligt svårt att bli accepterad, och man möts av intolerans och misstänksamhet om man är det minsta lilla avvikande eller annorlunda. Lever man inte efter en viss given “norm” dvs Jantelagen, så blir man utknuffad i utanförskap, och möjligheten att få jobb eller kunna göra karriär omöjliggörs. Alla dörrar och alla vägar framåt stängs för en!.  För den som hamnar i denna situation så är det en ganska så hopplös situation, och valet står mellan “permanent” utanförskap eller att flytta så långt bort man bara kan för att kunna skapa sig ett nytt liv någon annanstans.

Som Sverige fungerar idag och har fungerat under en mängd av år , så skall alla tvingas till “underkastelse” och underordna sig den stora grå massan. Ingen får avvika ifrån kollektivet utan skall underordna sig kollektivet. Detta leder till att människan “kvävs” och all mänsklig utveckling omöjliggörs.

Idag leder det till att de som kan och som vill något och som tror på sig själva väljer att utvandra från Sverige och skapa sig ett liv någon annanstans. Detta därför att de vill bli sedda och accepterade för den de är och för vad de kan.  Vi har inte råd att “kasta bort” humankapitalet under förespeglingen att alla skall underordna sig “kollektivets bästa”. Vi har inte råd att hålla kvar vid en situation som “kväver” mänsklig utveckling och som leder till en skenande psykisk ohälsa bland alla de människor som inte släpps fram och som inte tillåts komma till sin rätt.

Det är dags att börja våga möta och lära känna människor som är annorlunda/avvikande. Det är dags att tillåta människor att vara sig själva även om det innebär att de inte lever efter den “oskrivna” Jantelagen.

Vi ser tydligt i de sociala medierna att vissa har ett enormt behov av att hoppa på och försöka trycka ner de som tar plats och som framhäver sig själv och som visar att “jag kan”.

Det är dags att låta det positiva få ta plats istället för att hela tiden leva efter den “oskrivna” jantelagen. Jag är nämligen övertygad om att vi alla mår mycket bättre av den “positiva” vägen och att vi är positiva och trevlige gentemot varandra.

Det är dags för en anti-jante lag, som istället säger “jag kan” …”jag är duktig” osv.  För, det är så härligt när folk vågar sticka ut och vara annorlunda, och när människor vågar tro på sig själv och gå sin egen väg.

Låt oss släppa fram det positiva, låt oss släppa fram “jag kan” , och låt oss släppa fram kreativa och drivna entreprenörer oavsett om det är kvinnor eller män.  Det är dags att vi tillåter människor att gå sin egen väg och att vi tillåter människor att bli och vara framgångsrika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: